dilluns, 23 de gener del 2012

SONS OF ANARCHY (Kurt Sutter, 2008)


Al 2008 va sortir a la llum la sèrie de televisió creada per Kurt Sutter, a la cadena nord-americana FX, Sons Of Anarchy (Fills de l'Anarquia).

La sèrie narra la història d'un grup de motoristes amb seu principal al poble de Charming, els SAMCRO (Son Of Anarchy Motorcycle Club Redhood Original). Aquest grup s'encarrega de la regència d'un taller de reparacions, però és només una tapadora. El seu negoci real consisteix en el tràfic d'armes. Des de la fundació del club, els Sons han realitzat negocis turbulents sense cap tipus de problema gràcies als pactes amb la policia local, que es mantenien al marge si els moters asseguraven la protecció del poble.
El protagonista de la sèrie és Jax Teller, fill del fundador del club i vicepresident. La presidència cau a mans del seu padrastre, Clay Morrow. El club es dedica al contraban d'armes il·legals i a mantenir a ratlla a les diferents bandes motoristes enemigues, com els Mayans, centrats en el tràfic de drogues.

Tot i que pareix una trama molt allunyada de l'ambient de l'obra de William Shakespeare, Sons Of Anarchy presenta influències més que evidents amb la tragèdia de Hamlet.
Per començar, ens trobem amb el fantasma del rei Hamlet, que a la sèrie nord-americana es podria relacionar amb el mort John Teller, pare de Jax y fundador del club. El paral·lelisme entre Hamlet pare i John Teller es troba en que els dos tenen un missatge pels seus fills. El primer ho fa manifestant-se en forma de fantasma, i el segon ho fa mitjançant un llibre. Al llegir-lo, Jax és conscient de les intencions de canvi que tenia el seu pare mort respecte del club, com la necessitat de deixar de banda els negocis il·legals per evitar l'autodestrucció del club.
Arran de la seva lectura, Jax comença a qüestionar-se el funcionament dels Sons i canvia la relació amb el seu padrastre.

Al final de la tercera temporada de la sèrie, apareixen una sèrie de cartes escrites per John Teller que marcaran el transcurs de la sèrie. Es tracta d'unes cartes escrites pel fundador dels Sons en las que expressa el seu descontent amb els assumptes turbulents del club, les seves intencions de realitzar canvis prest, y les sospites sobre Clay i la seva dona Gemma. John afirma que és conscient de que Clay i Gemma mantenen una relació amorosa i que estan tramant un pla per assassinar-lo.
Trobam aquí un altre gran paral·lelisme amb l'obra de Shakespeare. Gemma està estretament relacionada amb la reina Gertrudis, ja que la primera, al igual que Gertrudis amb el rei Hamlet, és còmplice de la mort de John Teller. A més, aquesta es casa amb Clay poc després de la mort del seu marit, tal i com fa Gertrudis amb Claudi.

D'altra banda, Clay és la viva imatge de Claudi. Dominats per la cobdícia i l'ànsia de poder, ambdós assassinen per aconseguir la corona. Morrow no dubta en acabar amb el fundador del club per desfer-se dels seus problemes, continuar amb el negoci de les armes, aconseguir la presidència i casar-se amb Gemma, tal i com va fer Claudio. El que no saben ambdós personatges és que la ambició serà la que acabarà amb ells.


Un altre personatge que es veu reflectit en la sèrie és el d'Ofèlia. Aquesta cobra vida de la mà de Tara, dona de Jax. Malgrat que té un gran temperament, Tara ha de fer front als constants problemes del club, que acaben posant-la en el punt de mira. Com Ofèlia, és la víctima innocent de la història, que aguanta en Charming per amor. Viu amb l'esperança de sortir del poble i deixar enrere al club, però cada vegada ho té més difícil. Malgrat que està a punt de rendir-se en més d'una ocasió, es manté ferma amb Jax.

Per últim, el protagonista de la sèrie és l'alter ego de Hamlet.
Jax, al assabentar-se de que el seu pare fou assassinat a mans del seu padrastre, decideix venjar-se. Al contrari que Hamlet, Jax té molt clar des de el primer moment que Clay ha de morir, però quan va a efectuar la seva venjança, la situació es complica i ha de fer-se enrere.

Així doncs, malgrat estar ambientada en un temps i lloc molt llunyà a l'obra original de Shakespeare, Sons Of Anarchy presenta influències més que clares amb la tragèdia anglesa, deixant de manifest la complexitat de les relacions familiars, la cobdícia i la traïció. En definitiva, ens trobem amb problemes similars als de l'obra shakesperiana, però aquesta vegada el protagonista és un Hamlet americà que vesteix una jaqueta de cuir, té tatuatges i condueix una Harley.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada